fbpx
Hitta!
Generic filters

Förbundet

Årby Skol-IF skapar idrottsstarka områden

När Årby Skol-IF samlas på fotbollsplanen och barnens skratt ekar mellan husen är det svårt att tro att Årby klassas som ett idrottssvagt område. Det är därför som Årby Skol-IF finns, för att göra skillnad där det behövs som mest.

Om ett område klassas som idrottssvagt innebär det att mindre än 50% av barnen och undomarna är medlemmar i en förening eller verksamhet som är idrottsrelaterad. 

För att vända den negativa trenden satsar RF-SISU Sörmland på projektet Streetgames i fyra idrottssvaga områden i Eskilstuna, däribland Årby.

Mitt i denna satsning finns Amanda Hanna, 19 år. Anställd som samordnare för projektet och samtidigt en drivande ledare i föreningen Årby Skol-IF på sin fritid.

– Vi ledare i Årby Skol-IF har valt att starta en skolidrottsförening som är styrd av unga, för unga, för ett mer hållbart resultat. Föreningen ansvarar för att hålla i fysiska aktiviteter i området parallellt med läxhjälp och annat stöd till barnen i skolan. För oss är föreningen en chans för ungdomarna och barnen att utvecklas på individnivå. Vi kan redan nu se en förändring i området och är exalterade över hur framtiden kommer se ut. Nästa år strävar vi efter att erbjuda barn med NPF-diagnoser samma förutsättningar till aktiviteter i området, säger Amanda.

En skolidrottsförening kan göra stor skillnad i dagens samhälle, särkilt i utsatta områden. Föreningen kan vara ett stöd och som ett andra hem för många som upplever det som en brist i livet.

– Vi har redan sett en förändring hos våra deltagare, dels i beteende men även när det kommer till deras hälsa. Samarbetsvilja, kommunikation och konsekvenstänkande har förbättrats och flera av barnen har även förbättrat sina skolresultat, säger Amanda.

Ledarna i Årby Skol-IF har en viktig roll. Samtidigt som finns där för barn och ungdomar går de en ledarskola för att själva utvecklas. Deras erfarenheter som ledare bär de med sig för resten av livet.

– Större ansvar och mer förtroende är vad som tar ledare till nästa nivå, säger Amanda.

Vill du veta mer om projektet och arbetet i Årby Skol-IF är du välkommen att kontakta:

Amanda Hanna 
Projektsamordnare
070-722 99 56 
Amanda.Hanna.b@Outlook.com 

Chadoman Haidar 
Ordförande Årby Skol-IF
076-033 34 40
Chadoman2931@gmail.com


Håll koll på Skol-IF.

Som prenumerant får du nyheter om Skol-IF och tips och inspiration för både nya och befintliga föreningar.