fbpx
Hitta!
Generic filters

Bilda Skol-If

Steg 1 – Bilda skolidrottsförening (skol-IF)

 En skol-IF är enkel att bilda. Det räcker att ni är några som vill idrotta och som vill göra det tillsammans under organiserade former och bestämmer att ni är en förening och vad ni ska heta. För att sedan bli medlem i ett förbund krävs också lite administration.

Först skapar ni ett dokument där ni skriver vad som ska gälla i er förening, det dokumentet kallas stadgar. Skolidrottsförbundet har tagit fram ett förslag på hur stadgar kan se ut (länk: normalstadgar), använd gärna dessa för inspiration och idéer. Om ni vill så går det även använda förslaget rakt av (glöm inte att fylla i luckorna i stadgarna, namn på föreningen, när stadgarna är fastställda samt §§ 19 & 21).

Stadgarna röstas fram vi ett bildandemöte där ni i punktform skriver vad som händer och vad ni beslutar under mötet (Länk: exempel på bildandeprotokoll). En bra idé kan vara att ha en arbetsgrupp som redan innan bildandemötet tar fram ett förslag på stadgar samt frågar runt på skolan vilka som vill vara medlemmar och bjuder in dessa till ett bildandemöte. Tänk på att det måste framgå av föreningens namn att det är en skolidrottsförening, exempelvis Haga skol-IF eller Hagaskolans IF.

Steg 2 – Ansök om medlemskap i Skolidrottsförbundet

 Nu är det dags för föreningen att söka om medlemskap i Skolidrottsförbundet. Medlemskapet behövs för att få delta på tävlingar arrangerade av förbundet samt för att få ekonomiskt stöd i form av LOK-stöd samt Idrottslyftsmedel. En skol-IF kan delta i alla Skolidrottsförbundets arrangemang. Det är fritt fram att delta i Skol-DM, Skol-SM, Fair Play Trophy osv.

Ansökan görs digitalt till Riksidrottsförbundet (RF) (länk till ansökan). För att ansökan ska vara komplett måste ni bifoga protokoll från bildandemötet samt föreningens antagna stadgar. I samband med er ansökan om att bilda skol-IF kommer ett organisationsnummer att tilldelas er av RF som gör ansökan till Skatteverket.

Steg 3 – Medlemsavgift & plus- eller bankgiro

Vips så är ni medlemmar i Skolidrottsförbundet! Skol-IF ska nu betala den årliga medlemsavgiften (gäller för kalenderår). Snart efter att föreningen blivit medlem hos förbundet så kommer en faktura till er förening. När den är betald återstår att öppna upp föreningens idrottonline-sida (se steg 4 nedan).

Passa även på att skaffa ett plus eller bankgirokonto så snart som möjligt, då kan ni hantera era pengar på ett enkelt sätt (länk: plus- eller bankgiroansökan).

Steg 4 – Öppna upp föreningens Idrottonline-sida

 Sist men inte minst behöver ni också öppna upp er Idrottonline-sida. Den används för att kommunikationen mellan förening och förbund ska fungera bra.

I Idrottonline söker ni LOK-stöd samt Idrottslyftsmedel. Här finns även ert medlemsregister som måste fyllas i med medlemmarnas namn och fullständiga personnummer. För att behålla ert medlemskap ska också lämna in en föreningsrapport till Skolidrottsförbundet en gång per år via denna sida. (länk: Öppna en Idrottonline-sida)

Varje år ska föreningen sedan därefter fylla i en föreningsrapport och lägga in alla medlemmar i medlemsregistret, via idrottonline. Har inte föreningen registrerat en sådan sida måste det göras först. (länk in?)

Medlemskapet innebär bland annat att alla era medlemmar är försäkrade och att ni kan anmäla lag och tävlande till skol-DM, skol-SM och söka LOK-stöd samt idrottslyftsmedel. Det finns ingen möjlighet att anmäla lag eller tävlande till skol-SM förrän föreningen har alla medlemmar i medlemsregistret.