Hitta!
Generic filters

En ledares kraft

Hej!

Mitt namn är Ella och jag är praktikant den här veckan på Skolidrottsförbundet. Jag är 15 år och går i 9an. På fritiden dansar jag, läser, skriver och är med mina vänner. Jag har fått äran att skriva ett gästinlägg här på Skolidrottsförbundets blogg och den chansen tänkte jag använda till att prata om ledare. Ledare i alla former och slag. Tränare, lärare, danslärare.

För mig är en bra ledare någon som ser alla. Som lägger märke till varenda elev. Känslan av att inte bli sedd och att inte få den hjälp man behöver för att utvecklas är något av det jobbigaste som finns. Alla utvecklas olika snabbt och utan stöd från en bra ledare är det svårt att komma vidare. Jag har haft ledare som aldrig lagt märke till mig. I början fick det mig att försöka bli bättre och jobba hårdare men till slut när ledaren inte lägger märke till det arbete man lägger ner ger man upp. Till slut lägger man av och slutar.

När jag var 6 år upptäckte jag streetdance. Jag gick på prova-på-dagar på alla dansstudios som fanns i Uppsala men fastnade speciellt för en studio, eller speciellt för en lärare. Min första danslärare är den bästa ledare jag haft. Jag kommer fortfarande ihåg hur cool jag tyckte hon var med sina stora gråa mjukisbyxor och sitt korta blonda hår. Jag såg upp till henne och tyckte att hon var en av de coolaste personer jag någonsin träffat. Hon var min första riktiga förebild. Det som gjorde henne till en så bra ledare är att hon pushade mig till att bli bättre men aldrig satte för stor press. Om man misslyckades med ett steg var det bara att resa sig upp och försöka igen. Att ge upp fanns inte på kartan. Jag gick aldrig från en lektion och kände mig dålig eller att jag inte hade åstadkommit något.

Jag dansade streetdance tills jag blev 12 år. Under de 6 år jag dansade streetdance tröttnade jag aldrig. Jag kom alltid till lektionen och var taggad på att lära mig något nytt och gick alltid därifrån med ett leende. Allt för att min lärare under alla år trodde på mig och peppade mig till att bli bättre. Jag slutade för 3 år sen med streetdance och började med balett. Just nu dansar jag till största del klassisk balett men även lite jazz och modernt. Fortfarande idag tar jag med mig det jag lärde från min första danslärare både i dansen och i livet.

Jag kan inte räkna på mina fingrar hur många gånger jag velat ge upp. Speciellt när det gäller baletten då jag ibland glömmer varför jag började. Då behöver jag en lärare som kan ge mig motivationen igen. Om det inte var för mina fantastiska tränare hade jag aldrig fortsatt dansa, utan dem hade jag plockat ihop mitt pick och pack och dragit för längesen. Men de fortsätter att peppa mig när jag själv tror att jag inte kan. Det här är varför en bra ledare är så viktigt.

Tänk vad viktigt det är med en bra ledare och att du själv säkert är en jättestor förebild för någon. Jag ångrar att jag aldrig berättade för min streetdance lärare hur mycket jag såg upp till henne. Så om du har en ledare av något slag som du ser upp till eller bara tycker är en riktigt bra ledare, säg det till den! Och om du själv är en ledare så kom ihåg att du gör jättestor skillnad för många runt om dig.

Tack och hej för mig!