SDF-bidrag kan sökas av SDF varje år, senast den 30 april och avser föregående kalenderår. Nedan finns mer information om SDF-bidraget och inrapporteringsformulär.
Grundbidrag utbetalas för att finansiera årets årsmöte och de administrativa uppgifter som följer av detta. Det är ett fast belopp bestående av 5 000 kr per år. Som hörs på namnet är förutsättningarna för att grundbidraget ska betalas ut att SDF:et uppfyllt alla grundläggande krav för att få ta del av SDF-bidraget.
Grundbidraget utbetalas alltså först när SDF:et har:
Verksamhetsbidraget delas mellan uppdraget att utbilda och den möjliga samordningen av arrangemang för rörelseglädje. För utbildning rör bidraget Unga leder unga och olika föreningsträffar. Bidraget för att samordna arrangemang för rörelseglädje handlar om att främja rörelseglädje där SDF:et samlar flera skol-IF och samordnar, underlättar och administrerar verksamhet som annars hade varit för stort för en ensam förening att klara av självt, men där innehållet fortfarande arrangeras av en eller flera skol-IF. Arrangemang för rörelseglädje kan liknas vid tidigare benämnda breddaktiviteter, och definieras av förbundsstyrelsen.
Bidragen är inte avsedda att finansiera själva aktiviteten, utan de kostnader som kan uppstå omkring den, såsom marknadsföring, planeringsarbete, materialkostnader osv. Bidragen fördelas som den tredje delen, efter grundbidraget och det reserverade bidraget, och fördelningen görs proportionellt utifrån relativa andelar. 90 procent av verksamhetsbidraget fördelas utifrån relativa andelar av det totala antalet deltagare (ej unika) på utbildningsaktiviteter ( och föreningsträffar) under föregående år. 10 procent av verksamhetsbidraget fördelas utifrån relativa andelar av det totala antalet unika deltagare i arrangemang för rörelseglädje.
Fördelningen och utbetalningen görs i maj/juni tillsammans med grundbidraget. I det fall hela det budgeterade beloppet för grundbidraget inte betalas ut, på grund av att något eller några SDF inte uppfyllt kraven, förs den kvarvarande delen över till verksamhetsbidraget.
Nu är inrapporteringsformuläret öppnat för 2021. Sista dag att fylla i formuläret är den 30/4 2022. Som tidigare har kommunicerats så har kansliet stor förståelse för att pandemin har inneburit stora utmaningar för SDFens verksamhet och möjlighet till fysiska möten och arrangemang. Därför är det okey med digitala föreningsträffar, digitala arrangemang för rörelseglädje och digitala årsmöten. Återkoppla snarast om SDFen har problem med att genomföra årsmöte eller om årsmötet inte kan hållas innan sista datum 30 april.
SDF bidraget rapporteras via formuläret nedan. Formuläret innehåller kontrollfrågor samt utrymmen för att bifoga följande dokument:
Utöver det som SDFen rapporterar in så kommer också de utbildningar som SDFen genomfört och rapporterat i utbildningsmodulen att vara ett underlag som kansliet använder i beräkningen av SDF-bidraget.
Detta innebär i vanlig ordning att SDFen behöver planera in årsmöte snarast för att kunna skicka in all info innan den 30/4 2022.
Har ni några frågor eller funderingar är ni varmt välkomna att höra av er till Jasmin Krohn, jasmin.krohn@skolidrott.se, 08-699 65 10.
För att skydda SDFen vid förändringar av systemet finns den så kallade spärregeln. Spärregeln är en garanti för att ett SDF inte ska påverkas allt för kraftigt, allt för fort, när det ekonomiska systemet för SDF-bidraget förändras.
Spärregeln garanterar att SDFen 2021 får minst 25% av sitt utbetalda SDF-bidrag 2018
Underlag till summan för spärregeln är det SDF-bidrag (här ingår inte Lite mer – Lite bättre som i dagens system likställs med utvecklingsstödet) som SDFen fick året innan det nya systemet träder i kraft. I detta fall är alltså underlaget för spärregeln vad SDFet fick i SDF-bidrag för 2018.
Spärregeln innebär att SDF för 2021 är garanterade 25% av de utbetalda beloppet 2018 oavsett hur väl de uppfyller kriterierna och fördelningsnyckeln i det nya systemet. Det finns dock ett undantag, om SDFen inte rapporterar in alla handlingar som efterfrågas i rapporteringen kring SDF-bidraget för 2021 så är de inte berättigade till de 25% av SDF-bidraget som spärregeln annars garanterar.
När SDF-bidraget beräknas åren 2019, 2020 och 2021 ska hänsyn tas till denna regel. I ett första steg ska säkerställas att alla SDF får det nya grundbidraget och det reserverade bidraget samt sitt spärrbelopp baserat på ovanstående spärregel. Finns det sedan medel kvar fördelas dessa utifrån de nya reglerna för verksamhetsbidraget. Det betyder att både de som blir positivt påverkade och de som blir negativt påverkade av det nya systemet kommer att påverkas gradvis av förändringen.