fbpx
Hitta!
Generic filters

Förbundet

Formen för ungas idrottande spelar roll

Vi vet redan att unga rör sig för lite och hur det påverkar deras hälsa. Som tur är finns det metoder som bevisar att det går att göra skillnad. Skolidrottsförbundet ger unga möjlighet att idrotta på egna villkor – som leder till ökad rörelseglädje.

– Att träna och idrotta är viktigt för många unga men långtifrån alla gör det för att tävla och bli duktig i en viss idrott. Ungdomar med stort intresse tränar i alla former – i föreningar, på gym och i egen regi. De som däremot är ointresserade av tävling väljer bort föreningsidrotten. Detta indikerar att unga uppfattar föreningar som en miljö för tävlingsintresserade. De som tränar för motion och hälsa söker sig istället till privata alternativ eller sköter träningen helt själva, skriver Centrum för idrottsforskning som med hjälp av analysföretaget Ungdomsbarometern har undersökt hur unga 15–24 år tänker i frågor om idrott, motion och föreningsliv.

Skolidrottsförbundets utvärderingar visar att formen och förutsättningarna för idrottande spelar roll för ungas upplevda rörelseglädje. Tre vanliga kommentarer som ofta återkommer efter olika arrangemang inom skolan är:

– Jag blev utslagen redan i första matchen och fick inte vara med mer.
– Jag tycker att det är jätteroligt att spela men platsar inte i skollaget.
– Jag sprang det fortaste jag kunde men det är bara de bästa som får medalj.

Skolidrottsförbundet ordförande Jamie Spörndli menar att dessa vanliga situationer enkelt kan förändras med en ny syn på tävling och nya sätt att tävla:

– 2018 valde vi att förändra vår syn på tävling för att öka ungas rörelseglädje. För visst är det väl möjligt att arrangera en turnering där alla får spela mer än bara en match? Bör det inte vara möjligt för alla att få uppleva stoltheten att vara med i ett skollag? Tänk om alla kan få medalj för deras individuella prestation istället för placering!


Fakta:
I dag tycker 27 procent av landets gymnasieelever att det är viktigt med goda hälsovanor och en sund livsstil, jämfört med bara 11 procent 1995.

Källa:
Centrum för Idrottsforskning, https://centrumforidrottsforskning.se/sv/ungdomsbarometern-synen-pa-idrott-har-forandrats/

Håll koll på Skol-IF.

Som prenumerant får du nyheter om Skol-IF och tips och inspiration för både nya och befintliga föreningar.