fbpx
Hitta!
Generic filters

Förbundet

Lebi Skol-IF krossar myten om att tjejer inte vill eller kan idrotta

Under påsklovet lyckas en av våra nya skolidrottsföreningar, Lebi Skol-IF att anordna en idrottsdag på Ronnaskolans utomhusplan. Lebi skolidrottsförening är en geografisk Skol-IF, alltså en Skol-IF som inte bara är knuten till en specifik skola utan öppen och verksam på flera skolor. Lebi Skol-IF har sin verksamhet i Södertälje och har riktat in sig på de utsatta områden som finns i Södertälje. I dagsläget arbetar de i Lina och Ronna.

Tanken med föreningen är att ge barn och unga i dessa områden en meningsfull fritid med möjlighet att själva påverka. Genom Skol-IF har de chans att lära sig om föreningslivet och hur man praktiskt tar hand om en förening.

På plats under dagen befinner sig ungdomsledare från Lebi Skol-IF men de inbjudna är yngre elever och förhoppningsvis blivande medlemmar till föreningen. Även rektorn och flera i personalen skippar sitt påsklov för att delta under dagen. Det är föräldrafritt på grund av restriktioner men tanken efter pandemin är att arbeta med och bjuda in föräldrar till liknande arrangemang.

En lång kö med barn ringlar sig, med coronaavstånd, på grusplanen till den popcornmaskin som hyrts in dagen till ära. Solen är tacksamt på plats och Petra Jacob, grundaren till Lebi Skol-IF, står och delar ut hamburgerbiljetter till hungriga barn.

En fotbollsmatch pågår längre bort, tjejer i låg- och mellanstadiet som spelar ett intensivt spel. De tycks inte störas av gänget lågstadiekillar som försöker ta sig in på planen i små tapra försök att få vara med.

Petra berättar att de nyss själva spelade match och måste vänta på sin tur. En stund senare tar deras tålamod slut och de lyckas övertala Petra att få spela tillsammans med tjejerna. De lyckas på något sätt få igång ett riktigt spel och inte en enda unge står still, förutom målvakten som verkar ha drömt sig bort mot popcornmaskinen och tappar koncentrationen för ett ögonblick när en tjej med rosiga kinder skjuter ett stenhårt skott rakt i mål.

På andra sidan finns en basketplan där barnen ser ut att klara sig helt på egen hand. De turas om att skjuta skott.

Lebi Skol-IF tillsammans med Ronnaskolan har lyckats fixa ett sånt skönt organiserat kaos i dessa tider när många är hänvisade till hemmets skärmar.

– Vi vill här idag också krossa myten om att tjejer inte vill eller kan idrotta. Ni ser själva hur många tjejer som är på plan, med alla sorters bakgrunder, muslimer och kristna. De vill idrotta men det handlar om att ge dem rätt förutsättningar, säger Petra.

Lebi betyder hjärta eller kärlek på syrianska/assyriska vilket känns väldigt passande dagen till ära.


Håll koll på Skol-IF.

Som prenumerant får du nyheter om Skol-IF och tips och inspiration för både nya och befintliga föreningar.