fbpx
Hitta!
Generic filters

Förbundet

Pumptrackbanan i Myrviken invigd – Skol-IF och lokal samverkan gjorde det möjligt

Svart nylagd asfalt, korta upp- och nedförsgupp i en böljande oval rundbana. Cyklar som bygger fart och ”pumpar” sig fram i kuperingar och kurvor utan att behöva trampa. Cykling i pumptrack är en förhållandevis ny form av spontanidrott som snabbt ökar i popularitet.

I början av september invigdes Myrvikens Skol-IFs nya pumptrack. Föreningens vuxenstöd Jan Magnusson är både glad och stolt över att se det planerade projektet gå från idé till verklighet.

– Det är häftigt när många hjälps åt tillsammans. Utöver en härlig plats för gemenskap och spontanidrott, har ungdomarna även i praktiken fått se hur en demokrati fungerar och vad som kan hända när många hjälper till.

Myrviken ligger i Jämtland och det  var i våras som föreningen började att planera för pumptracken, på initiativ från ungdomar och medlemmar. För att kunna finansiera bygget söktes bidrag från lokala entreprenörer och företag men även från nationella organisationer som Riksidrottsförbundet. Från början var banan tänkt att ha grus som underlag men kort innan byggstart kom frågan upp om asfalt eftersom man då även kan åka  kickbike, inlines, skateboard och ha skidlek i pumptracken.

Men asfaltering kostar så Myrviken sökte på nytt lokal samverkan.

– Eftersom vi inte hade budget för asfaltering och inte heller visste kostnaden skickades förfrågan ut till olika företag som asfalterar. Samtidigt skrev, mejlade och ringde jag och företagare runt till andra lokala företag som gav ett otroligt positivt gensvar. På en vecka fick vi ihop kostnaden för asfaltering, berättar Jan Magnusson.

I början av september invigdes pumptrack-banan i Myrviken och det var en given succé med fullt av människor både på och vid sidan av banan. Extra uppskattat är det återkommande evenemanget ”Kul på hjul” som arrangeras på raster och både före och efter skolan, bland annat har man haft besök av en duktig  lokal pumptrack-åkare som varit med och inspirerat de nya åkarna.

Vilka är dina tips och erfarenheter till andra skolidrottsföreningar som är sugna på att göra något liknande det Myrvikens skolidrottsförening gjort när ni byggt pumptracken?

– Engagera så många som möjligt kring en gemensam idé. Genom nätverkande och kontakter kan man tillsammans realisera sina mål. Vidare bör man arbeta fram ett erbjudande till sponsorer där de ser en egen vinning för sitt företag så det inte enbart” skänker pengar”.  Bland annat kommer en skylt att sättas upp där bidragsgivare och sponsorers namn ska finnas. Smid medan järnet är varmt, det vill säga håll fokus mot målet hela tiden. Ge feedback till alla så de vet vad som händer med projektet, det är viktigt med delaktighet och inflytande, säger Jan Magnusson från Myrvikens skol-if och fortsätter:

– Sedan får vi ju inte glömma att lyfta ytterligare positiva aspekter och argument – som ökad folkhälsa, rörelseglädje och  spontanidrott.

Fakta finansiering av pumptrackbanan i Myrviken:

Totalt har banan kostat: 260 000 kr

Bidrag har erhållits från:

Riksidrottsförbundet/SISU
Bergs kommun
Leader-Sjö,skog & fjäll
Agne Åhs minnesfond
Jämtland Härjedalens skolidrottsförbund

Huvudsponsorer:
Guld:
Grus Ove AB
Ovikens taxi AB
Larssons i Oviken
Reaxer
Bölåsen mjölk AB
Frendo, Myrviken
HM Asfalt

Silver:
Entr. Svante Ljungdahl
Jvsmaskiner AB

Brons:
Häggen 5:1
Motorhuset AB
JADAAB
Bostada/Sabina Eriksson
Ovikens El AB
M.O.A.S.T AB
OTEK AB
ELDesigns
Ovikens Bygg Shop AB
RECADO
KEFAB
Hävvi i Glen

Övriga sponsorer:
Vemdalens sprängtjänst AB
Englunds i Oviken + privata swisch-donationer

Håll koll på Skol-IF.

Som prenumerant får du nyheter om Skol-IF och tips och inspiration för både nya och befintliga föreningar.