Hitta!
Generic filters

Skolidrott för mig är rörelseglädje!

Jag sitter på tåget på väg hem ifrån mitt fjärde förbundsmöte. Under helgen har jag fått många frågor om vad skolidrott är för något och jag känner att jag vill berätta vad skolidrotten är för mig.

[bctt tweet=”Skolidrott för mig är personlig utveckling, det är ledarskap, engagemang och rörelseglädje. Skolidrott är att röra sig för hälsans och glädjens skull, utan krav på prestation.” username=”skolidrott”]

Min egen skolidrottsresa började för nio år sedan med ett läger uppe i Idre, Premiumlägret. När jag åkte till Idre visste jag knappt vad skolidrott var, men när jag kom hem var jag maxad med inspiration!

Tillbaka i skolan hade jag turen att ha förstående rektorer och lärare, något som initialt skulle utföras under fredagens profiltid kom att stjäla tid från en hel del andra lektioner. Det är lätt att som lärare se allting jag missade, men på något mirakulöst sätt förstod ni också allting som jag fick istället.

Arbetet med en skolidrottsförening tog fart. Vi deltog i skol-DM i alla möjliga idrotter. Jag lyckades till och med få in ett mål under en DM-match i handboll, även om jag fortfarande undrar hur det gick till med tanke på att jag knappt hållit i en handboll innan den matchen. Hit är nog alla med. De flesta känner igen skol-DM-konceptet, men det skedde även andra saker.

Vi arrangerade natturneringar, åkte på utbildningar och hade fototävlingar. Vi kunde till och med hyra slalombacken med tillhörande utrustning så samtliga på skolan fick chansen att prova på slalom. Hälften livsfarligt och hälften skitkul skulle jag säga idag!

Ett av mina bästa skolidrottsminnen är då vi arrangerade en natturnering där ett lag med individer som normalt sett HATADE idrott valde att delta eftersom att de ville klä ut sig. Att få individer som normalt inte idrottar och aldrig hållit i en innebandyklubba, att delta frivilligt i en natturnering i innebandy – det är precis det jag brinner för!

[bctt tweet=”Det ska vara enkelt, roligt och nästan gratis att idrotta – och det ska göras på ungdomarnas villkor!” username=”skolidrott”]

Jag blev ganska snart inbjuden till att vara en del av Dalarnas skolidrottsförbund, först genom ungdomsgrupp och ledare på Premiumlägret, senare i styrelsen och slutligen som utbildningsansvarig. Plötsligt var det lilla jag som utbildade och stöttade skolidrottare från Dalarna, Gästrikland och Hälsningland, redan som sextonåring!

Jag blev en del av Svenska skolidrottsförbundet centralt genom engagemang i Distriktsutvecklingsgruppen där jag fick lära mig massor av saker och om fördelning av medel från Riksidrottsförbundet, men fick också insikt i hur olika det ser ut ute i skolidrottssverige, om hur otroligt vacker och intressant denna mångfald är.

De senaste två förbundsmötena har jag fått äran att vara sekreterare och lär mig fortfarande massor om beslutsprocesser, i helgen lärde jag mig tillexempel ordet ”kontrapropositionsvotering”, den ni!

Att få vara en del av ett förbund där ändamålsparagrafen ordagrant specificerar att vi ska syssla med ”rörelseglädje” ger mig rysningar av välbehag över hela kroppen och att personer som inte ens fyllt 26 nästan räknas som ”gamla rävar” är större än jag kan sätta ord på.

Och även om skolidrotten inneburit att jag lärt mig massvis om ledarskap, organisationsutveckling, träningslära, att arrangera stora evenemang, hur idrottsrörelsen är uppbygd, hur plenumförhandlingar går till och till och med nästan blivit en riktig paragrafryttare som ÄLSKAR att grotta ner sig i stadgar och demokratiprocesser så finns det en del av skolidrotten som varit ännu större:

[bctt tweet=”Värdet av alla personer som jag lärt känna under dessa nio år som skolidrottare kan jag knappt prata om!” username=”skolidrott”]

Alla människor som inspirerat, varit mina referenser, och som lett till 9/10 jobb jag haft, fått mig att känna mening med mitt engagemang genom att komma på aktiviteter och tävlingar, som hjälpt mig att förverkliga mina idéer, som fått mig att växa som person – ni är allt! Dessutom har jag fått vänner för livet som funnits med mig genom flyttar, uppbrott och ja, livet. Det är så WOW!

Att ungdomar rör på sig, oavsett i vilket form, är det största. Här har skolidrotten en självklar roll, jag ser fram emot den resa som vi har framför oss. Nu kör vi!

Läs även “Stolta ser vi betydelsen av Skol-IF varje dag!“.