Sveriges största rörelsefest

1,164

anmälda skolor

08-699 60 00
skoljoggen@skolidrott.se

Om Skoljoggen

Skoljoggen är Sveriges största rörelsefest för barn och unga och arrangeras varje höst i skolorna runt om i landet. Varje år deltar närmare en halv miljon unga i Skoljoggen, som 2020 arrangeras för 38:e gången.

Läs mer

Huvuddagen då de allra flesta skolorna arrangerar Skoljoggen är den 16 september 2020. Men det går också bra att välja en annan dag om den 16:e inte passar. Det viktigaste är att barn och unga får komma ut och röra på sig!

Elever från förskoleklass till årskurs tre på gymnasiet deltar på sina villkor. Springa, rulla, jogga, lunka eller gå – det väljer de själva. Skoljoggen är ingen tävling. Det är en manifestation för rörelseglädje! Det är upp till varje skola att skapa sitt arrangemang men från Skolidrottsförbundets sida uppmanar vi att sätta barnens glädje i fokus och få så många som möjligt att tycka om Skoljoggen.

I samband med Skoljoggen samlas en frivillig Springslant in bland elever, skolpersonal och föräldrar till en förmånstagare och Skolidrottsförbundet. Åren 2017-2021 är förmånstagaren Clowner utan Gränser

Skolidrottsförbundet har ett 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.
Skolidrottsförbundet är också medlem i Frivilligorganisationernas Insamlingsråd och förbinder sig därmed att följa deras kvalitetskod.

Vid frågor om Skoljoggen: skoljoggen@skolidrott.se

Folder om Skoljoggen

Arrangör

För dig som vill arrangera Sveriges största rörelsefest på din skola.

Springslanten

Om årets insamling till Clowner utan Gränser och deras viktiga arbete.

Starta en egen insamling för din skola. Enkelt, tryggt och säkert.

Lärare

Inspirerande metodmaterial att arbeta med i klassrummet.

Förälder

Information om ditt barns deltagande i Skoljoggen.
 • Räkna varv och totalsträcka enklare med Moventure Go!

  I Skoljoggen 2020 ges alla deltagande skolor möjlighet att använda verktyget Moventure GO helt kostnadsfritt. Moventure GO gör det enklare att räkna varven och totalsträckan för hela skolan, även om ni arrangerar Skoljoggen på olika tider och olika platser. Efter Skoljoggen kan alla deltagande skolor ta del av grafik med skolans avverkade distans på https://moventure.se/skoljoggen. Där finns även jämförelser med andra deltagande skolor och kommuner. Den totala sträckan för alla deltagande skolor i hela Sverige redovisas i form av en världsresa. Efter Skoljoggen får deltagande skolor kostnadsfritt använda Moventure GO under resten av året.

  Läs mer och anmäl din skola på https://moventure.se/skoljoggen/.

 • En hinderbana som passar alla

  Bygg en hinderbana med hjälp av material från redskap. Ställ ut hinder i form av bänkar, plintar eller använd allt i från fallna träd och de stora stenarna i skogsdungen. Låt er inspireras av tanken av att ta sig över hindren på den egna individens sätt och förmåga. Låt Skoljoggen bli varierande och rolig!

 • Samla poäng tillsammans

  Olika utmaningar där deltagarna samlar poäng. Lägg ut olika föremål som eleverna får fångar in. Det kan vara olika färger på band, som sätts upp i en slinga, där rött band ger 5 poäng, grönt 10 poäng osv. Olika föremål som placeras ut lite gömt längst skoljoggen slingan så att deltagarna får leta upp föremålen under ”promenaden” eller joggingturen. Har ni ett tema på skolan så kan ni passa på att skapa föremål enligt temat och låta de vara en del i insamlingen genom loppet. Kan göras i grupp eller individuellt.

 • Anpassa Skoljoggen efter Corona

  I dessa Corona tider är behovet av fysisk aktivitet och utomhus aktiviteter större än någonsin.
  Skoljoggen kan utföras som vanligt, men för att ta extra hand om varandra och hänsyn till situationen kan en del behöva ändra upplägget och hitta andra alternativ. Skolan kan dela upp dagen i fler delar. Loppet kan sträcka sig över dagen där klasserna startar klassvis och byter av varandra igen dagen. Sträckan är densamma för alla och eleverna får ta del av skolans gemensamma arrangemang som genomsyrar dagen.

 • Förbered Skoljoggen tillsammans

  Pyssla och skapa roliga start- och målskyltar! Ta en kartong. Beroende på hur stor skylt ni vill ha, tejpa eventuellt ihop fler sidor med varandra. Gör ett hål i vardera kanten, fäst ett snöre. Skylten kan hängas upp på ett träd eller någon pinne. Måla med hobbyfärg!

 • Gör Skoljoggen till en tema-vecka

  Prata om hälsa i stort. Rörelseförståelse, vikten av fysisk aktivitet, sömn och kost. För tips och upplägg kontakta malin.bolander@skolidrott.se.

1 000 saker att göra i Skol-IF

I Skol-IF idrottar barn och unga på egna villkor och väljer själva vad som är roligast att göra – som att arrangera Skoljoggen eller något helt annat!

Håll koll på Skol-IF.

Som prenumerant får du nyheter om Skol-IF och tips och inspiration för både nya och befintliga föreningar.