fbpx

Nya sätt att tävla

Skol-DM

Skol-DM är distriktsmästerskap för skolidrottsföreningar. Under läsåret 2020-2021 arrangerar inte Skolidrottsförbundet i Stockholm tävlingar vare sig i form av skol-DM eller i annan form. Anledningarna är två:

1. Svenska Skolidrottsförbundet har beslutat om ett nytt sätt att tävla i förbundets verksamhet. Det är förstås fortfarande fritt fram för respektive förening att arrangera och genomföra tävlingar på det sätt som föreningens medlemmar önskar men förbundet arrangerar inte tävlingar i traditionell form som tidigare. Syftet är i fortsättningen, på ett bättre sätt få fler att vilja delta, skapa större gemenskap i föreningen, utveckla eget ledarskap hos unga och bredda utbudet av idrotter och former av fysisk aktivitet som utövas.
Kika gärna på filmen som förklarar förbundets syn på tävlande:

2. Skolidrottsförbundet i Stockholm är en organisation med mycket begränsade resurser. I nuläget räcker resurserna inte till för att arrangera skol-DM eller liknande tävlingar. Resurserna riktas i första hand till att stötta utvecklingen i skolidrottsföreningen för att få den att fungera i linje med de fyra punkter som en framgångsrik skol-IF bör sträva efter. Vi satsar därför mest på att stötta och utveckla föreningskunskap och utbildning av ledare i föreningarna. Vill du engagera dig i förbundet för att hjälpa till med denna utveckling eller börja kika på framtidens tävlande i Stockholm så är det varmt välkommen! Hör av dig till stockholm@skolidrott.se

Läs här om föreningens fyra viktiga punkter

Att tävla på egen hand

Tävling kan vara superkul! För många är det en enorm drivkraft att mäta sig med andra, att känna tävlingsnerven, att göra sitt yttersta. Skolidrottsförbundet gillar tävling. Men förbundet eftersträvar att alla ska känna sig välkomna i tävlingsmomentet. Att det ska finnas tävlingar för alla. Många av skol-IF:s medlemmar tävlar redan mycket i en viss idrott. Kanske är det inte främst för dem som nya tävlingar ska ordnas? Kanske föreningen kan växa och bli starkare om tävlingar arrangeras för de som aldrig förr tävlat? Kanske tävlingar i en ny idrott som medlemmarna själva skapat kan skapa stort intresse och stor idrottsglädje?

I en skol-IF kan ni tävla precis hur mycket ni vill. Det är er förening och medlemmarna bestämmer. Men tänk på att göra tävlingarna tillgängliga, varierade och öppna för så många som möjligt. Var kreativa, belöna inte alltid bara en segrare, få fler att älska tävlandet!

Kör egna turneringar inom er förening så mycket ni bara orkar. Och vill ni sedan utmana en eller flera andra föreningar är det självklart fritt fram att göra det. Att arrangera tävlingar är väldigt lärorikt och Skolidrottsförbundet stöttar gärna er i det och i er utveckling i ledarskap och föreningskunskap.

Information och stödmaterial för tävlande i och med skol-IF hittar du här på Skolidrottsförbundets webb:

Riktlinjer

Handbok

Tips och idéer

Dela goda exempel