fbpx
Hitta!
Generic filters

Förbundet

Succé för vår nya digitala utbildningsplattform

Med hjälp av enkla instruktioner klickar deltagarna sig vidare för att lösa uppgiften på nästa sida. Plötsligt poppar en ruta upp som uppmanar till rörelsepaus och alla börjar sträcka på sig lite extra. Den nya digitala utbildningsplattformen gör det möjligt att utbilda nya ledare – trots pandemin.

– Det har hittills utbildats ganska precis 600 medlemmar genom den nya plattformen, vilket känns helt fantastiskt! Det är cirka 40 föreningar som genomfört minst en utbildning på plattformen och den populäraste är den för aktivitetsledare. Det känns kul att våra grymma ledare runt om i landet får möjlighet att utveckla sina ledaregenskaper även nu när vi inte kan ses på större utbildningsläger på grund av pandemin, säger Louise Hagström, utbildningsansvarig för Skolidrottsförbundet.

Utbildning är en viktig del av Skolidrottsförbundets verksamhet och förbundet strävar efter att vara idrottens ledande ledarskola för unga. Alla medlemmar ska ges möjlighet till ständig utveckling genom relevant, intressant och kostnadsfri utbildning. Den digitala utbildningsplattformen ger Skol-IF nya möjligheter som inte fanns tidigare. Det finns inget krav på att utbildningarna måste ledas av certifierade utbildare vilket gör det lättare för fler att arrangera ledarutbildningar i hela landet.

– Förr kunde man bara gå en utbildning om det fanns någon utbildad utbildare i föreningens geografiska område. Nu kan föreningen genomföra en digital utbildning när dom vill. Detta gör det möjligt för fler av våra föreningar och medlemmar att utbilda sig och få en ökad kunskap inom föreningslära och praktiskt ledarskap. En annan fördel med de nya digitala utbildningarna är att de genomförs i grupp och fokuserar väldigt mycket på att deltagarna tillsammans ska komma fram till nya idéer och lösningar som de efter avslutad utbildning kan fortsätta jobba med i sin förening, säger Louise.

I den nya plattformen finns flera olika utbildningar som passar olika roller och behov, en grundläggande medlemsutbildning, ett par olika styrelseutbildningar, en aktivitetsledarutbildning och en vuxenstödutbildning. Efter varje utbildning får deltagarna möjlighet att ge feedback på innehållet.

– Att det var lagom med teori och många bra pauser! Jag tycker att utbildningen var bra för vi fick både lyssna och skriva och jobba i grupp! Jag tycker det var bra, blev ibland rörigt när man skulle göra paus-gymnastik! Den var bra och inte långtråkig! skriver en av deltagarna i utvärderingen.

Skolidrottsförbundet erbjuder både digitala och fysiska utbildningar och samtliga utbildningar fokuserar på inkludering, praktiskt ledarskap, demokrati och föreningslära. Vuxenstödets roll är givetvis också viktig i en Skol-IF och därför har en enskild utbildning för vuxenstöd också tagits fram. Utbildningarna innehåller inte bara kunskap om praktiskt ledarskap. Flera uppgifter i utbildningarna utmanar deltagarna att tänka både kreativt och drömma om framtiden.

– Jag kommer spontant att tänka på två uppgifter i aktivitetsledarutbildningen som jag gillar extra mycket. En när man ska hitta på nya sporter och lekar samt quizet vi tagit fram i samarbete med Generation Pep om varför det är viktigt att röra på sig. Jag gillar också delen i medlemsutbildningen när alla deltagare får drömma fritt kring hur de vill att föreningens verksamhet ska se ut, säger Louise.

Du som vill veta mer om Skolidrottsförbundets nya utbildningsplattform är välkommen att kontakta Louise Hagström via louise.hagstrom@skolidrott.se eller via 08-699 65 06.


Håll koll på Skol-IF.

Som prenumerant får du nyheter om Skol-IF och tips och inspiration för både nya och befintliga föreningar.