fbpx
Hitta!
Generic filters

Förbundet

TED-talk fick fart på skolidrotten i Skåne

Att prata med och träffa Ted Åhs är som att vara mitt i ett så kallat ”TED-talk”. – Följ ditt hjärta. Tro på något. Våga satsa. Gå ”all in”. Brinn, säger Ted Åhs som har förmågan att säga klyschor utan att det känns klyschigt.

Ett ”TED-talk” är ett förhållandevis kort tal som ska peppa, inspirera och underhålla lyssnarna. Ämnena kan i princip handla om vad som helst. Populära ”TED- talk” sprids snabbt eftersom talarna har tajming, strategi och ett genomtänkt budskap. Precis som Ted Åhs. 

– Ja, jag är en bra säljare. Jag är entusiastisk och övertygande, men är även bra på att vara tydlig med vilka effekter och vinster olika samarbeten ger, såväl socialt som ekonomiskt.

Teds formella titel just nu är verksamhetsledare på Skolidrottsförbundet i Skåne, ett förbund som de senaste åren verkligen har gjort ”raketkarriär”.  Många, både inom idrottsrörelsen och näringslivet, är nyfikna på hur Skåne har jobbat för att nå dit de är idag med sex anställda personer, samverkan med kommunen och sponsorer och en bred stabil verksamhet som både prisats och rosats flera gånger i olika sammanhang.

– Jag får gåshud när jag tänker på vår resa och allt som har hänt de senaste åren. I tio år har skolidrotten varit mitt liv. Och så är det fortfarande, säger Ted som hela tiden är noga med att poängtera att det inte är han ensam som byggt skolidrotten i Skåne.

– Det är lagarbete och drivna ungdomar som är hemligheten.

År 2010 var Ted 30 år och hade precis fått en 25-procentig tjänst som idrottslärare på Klågerupskolan i Svedala där han ville starta en skolidrottsförening med collegeidrotten i USA som förlaga. Man tävlar för sin skola i olika seriesystem. En del i uppstarten av föreningen var att åka med ett gäng ungdomar på ett utbildningsläger ”Unga leder unga” i Höllviken. Det lägret blev en vändpunkt för deltagarna från Klågerupskolan.

– Lägret blev en wow-upplevelse för oss alla. ”Är det så här mycket bra saker man kan göra i en Skol-IF?!” Vi bestämde oss för att strunta i tävlandet och satsa på det unga perspektivet och att alla ska hitta en plats i en Skol-IF. Det var ett enkelt val, minns Ted.

Helomvändningen från tävling till bredd blev starten på en framgångssaga som på många sätt visar hur långsiktighet, engagemang, mod, och samverkan bygger organisationer och personer.

Och på Klågerupskolans IF går man från ord till handling – ungdomar tar plats i styrelsen som formar verksamheten medan Ted stöttar i sin roll som vuxenstöd. Successivt utökas Teds Skol-IF-tid i tjänsten, och efter tre år arbetar han 75 procent med Skol-IF. Verksamheten bestod bland annat av dans, fotboll, lek och konståkning.

– Skolledningen märkte tydligt hur stämningen på Klågerupskolan förbättrades väsentligt, bland annat blev det lugnare och bättre sammanhållning tack vare Skol-IF, berättar Ted.

Det är här någonstans, 2013, som Klågerupskolans IF ”slår igenom” och prisas i många olika sammanhang. Föreningen utses till Skånes bästa idrottsförening av Skånes idrottsförbund och Ted får stipendiet Barnens hjälte av Skånemejerier samtidigt som han vinner priset ”Årets vuxenstöd” av Skolidrottsförbundet.

– Vi la fokus på utbildning och ungdomsdriven verksamheten i både distrikt och föreningar. Ett avgörande steg var när vi föryngrade och fick in ungdomar i styrelsen i Skånes skolidrottsförbund, berättar Ted.

Den nya unga styrelsen i Skånes skolidrottsförbund där Ted ingick fortsatte på inslagen väg, dessutom etablerades flera samverkansprojekt med privata aktörer, stiftelser, Malmö stad och region Skåne.

– Vi fick med tio kommuner och 35 föreningar och har gått från 1 anställd 2016 till sex personer idag. Det är en häftig resa vi gjort på kort tid, säger Ted som var den som först anställdes på Skånes Skolidrottsförbund 2016.

Hösten 2020 blir lite av en topp för Skolidrottsförbundet i Skåne när Allmänna Arvsfonden beviljar dem över sju miljoner kronor under en treårsperiod för projektet ” Ledare i rörelse”.  Projektets huvudsyfte är att hitta former för unga att engagera sig. Det ska göras bla genom endigital plattform där ungdomsledare kan matchas med nya ideella uppdrag, en form av intranät för aktiva skolidrottsföreningar samt olika utvecklingsgrupper för unga inom förbundet.

– Personalen och styrelsen har jobbat hårt tillsammans med ansökan till Arvsfonden. Att det nu finns en stabil ekonomisk plattform ger en trygghet och en möjlighet att verkligen genomföra ett gediget och långsiktigt utvecklingsarbete som kommer att gynna hela Skolidrottsförbundet, berättar Ted.

När jag ber honom plocka fram sitt ” bästa minne” funderar han länge.

– Det är så många fina minnen. Visst är det kul och hedrande att få pris. Absolut. Men den känslan jag minns allra bäst är faktiskt när vi fick in alla ungdomar i styrelsen för Skånes skolidrottsförbund. Där satt jag och tänkte ” En ungdomsstyrd styrelse – nu händer något stort!”. 

Fakta Ted Åhs

Ålder: 41
Bor: Svedala i Skåne
Arbetar: Skolidrottsförbundet i Skåne som verksamhetsledare
Fritid: umgås med sin son, spela golf, spela strategibrädspel, fotboll
Styrkan med skol-if: föreningen har en plats för alla

Teds bästa råd för att bygga en framgångsrik skol-if/ organisation:

  • det behövs personer som brinner, men brinn inte så mycket att ni blir utbrända
  • skapa samverkan med externa aktörer i er närhet och utöka utåt successivt
  • skapa goda exempel som ger ringar på vattnet och inspiration
  • i skol ifs fall- låt ungdomar ta all plats och driva verksamheten

Håll koll på Skol-IF.

Som prenumerant får du nyheter om Skol-IF och tips och inspiration för både nya och befintliga föreningar.