På uppdrag av Skolidrottsförbundet har Ungdomsbarometern under hösten 2021 studerat unga i allmänhet och medlemmar i skolidrottsföreningar i synnerhet. Målsättningen med projektet har varit att få djupare förståelse för vilken nytta skolidrottsförbundet och ett medlemskap eller aktivt deltagande i en skolidrottsförening, kan skapa för unga. Både kopplat till rörelse och hälsa men även ur ett längre perspektiv sett till ledarskap, meriter och personlig utveckling.
Under hösten 2020 sammanställdes rapporten Skolidrottsföreningens samhällsnytta, med syftet att synliggöra vilka positiva effekter en Skol-IF har på den övergripande samhällsekonomin. Rapporten utfördes av Björn Anders Larsson vid IdrottsEkonomiskt Centrum, www.ieclund.se inom Nordic Evaluation Group AB, www,nordeg.se.
Medlemmarnas associationer till skolidrottsföreningar handlar i första hand om glädje, variation och inkludering. Att det finns en bredd av aktiviteter som är tillgängliga för alla. Samtidigt associerar de till engagemang och ledarskap, att gå på utbildningar och få ta ansvar som ung. Medlemmarna använder överlag mycket positiva ordalag och refererar till personliga erfarenheter.
“Jag vill bidra till att göra skillnad. Att ge alla barn möjligheter att ha roligt. Att de ska få det som jag haft som barn, att vara ute och leka och ha en aktiv barndom.”
Jag är med i Skol-IF för att…
“Jag fick inspiration av andra medlemmar jag träffat i Skol-IF till att börja gå till gymmet och våga träna där själv.”
Medlemmar i skolidrottsföreningar tränar mer frekvent än de som inte är medlemmar. Så även om inte drivkraften bakom medlemskap i Skol-IF nödvändigtvis är träning/idrott som sådant verkar det ändå få effekt på deras träning och hälsa.
“Jag har blivit en bättre ledare, kan fatta mer beslut och pratar mer med andra människor.”
På ett individuellt plan är det tydligt att Skol-IF tillför mycket när det gäller den personliga utvecklingen. Det gäller både på ett kompetensmässigt plan men i allra högsta grad också självkänslan hos unga individer.
Skol-IF bygger självkänsla hos unga individer genom:
Skol-IF bidrar till kompetensutveckling hos unga individer genom:
Förutom att Skol-IF bidrar till aktiv rörelse på olika sätt, och därmed bättre fysisk hälsa, ser vi också att Skol-IF har en roll i fråga om den psykiska hälsan. Dels för att aktiv rörelse också bidrar till mentalt välmående, men i studien hör vi också hur Skol-IF bidrar till att bygga självkänsla hos sina medlemmar.
Kärnan i vad Skol-IF gör för ungas hälsa utgörs förstås av att få fler unga att röra på sig. Samtidigt bidrar Skol-IF till att utmana befintliga prestationsinriktade hälsoideal med en mer optimistisk och tillåtande syn på kropp, rörelse och gemenskap.
Detta gör Skol-IF genom att:
På ett samhälleligt plan finns det dels aspekter som medlemmarna själva upplever att de är med och bidrar till, och dels aspekter som vi med ett ”utifrån-perspektiv” ser att ungas engagemang i Skol-IF medför i termer av samhällsnytta.
Medlemmarna själva uttrycker att de genom sitt engagemang som bidrar till olika samhälleliga värden som:
Dessutom ser vi att Skol-IF på ett samhälleligt plan bidrar till att:
Enligt rapporten Skolidrottsföreningens samhällsnytta, från hösten 2020, bidrar en skolidrottsförening med 100 medlemmar som deltar i genomsnittlig aktivitet under ett år, med följande samhällsekonomiska nyttovärden:
Minskade sjukvårdskostnader | 200 000 kr |
Minskade sjukskrivningar senare i livet | 150 000 kr |
Minskade brott och samhällsstörningar | 100 000 kr |
Bättre studieresultat och ökad BKP, BruttoKommunProdukt | 2 000 000 kr |
Summa | 2 360 000 kr |
Som prenumerant får du nyheter om Skol-IF och tips och inspiration för både nya och befintliga föreningar.
Skolidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Skansbrogatan 7
08-699 60 00
info@skolidrott.se